sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Euroopan liittovaltio

Jonkin aikaa sitten Esko Valtaoja totesi kirjoituksessaan että "Aatu" olisi euroopan nykytilasta tyytyväinen jos eläisi.

Viime aikainen kehitys on kieltämättä pelottavalla tavalla muistuttanut ajoittain jopa Star wars elokuva sarjan teosta "The revenge of the Sith" elokuvaa. Tässä elokuvassa senaattori Palpatine kaappaa kaiken vallan itselleen ja tasavallasta tuleekin imperiumi. Nuori Anakin liittyy pimeyden voimiin kantavana ajatuksenaan sekä pelastaa puolisonsa kuolemalta että liittää kaikki kansat yhdeksi jolloin rauha palaa galaksiin.

Finanssikriisit ovat kautta aikojen nostaneet esiin ihmisiä tai organisaatioita jotka tavoittelevat muiden hädällä itselleen valtaa. 1930-luvun suuren romahduksen aikoihin Adolf Hitler puolueineen sai suurta nostetta ajatuksilleen. Muutenkin ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä köyhyydessä ja jälleen rakennustyön lomassa hallituksia ja hallitsijoita kaatui ja niiden tilalle nousi uusi mahti. Idässä kommunismi ja yksinvaltius ja lännessä nationalistit, imperialistit ja niin ikään yksinvaltiaat.

Talouden näkökulmasta näinä vaikeina aikoina jokainen ymmärtää että jotain on tehtävä. Poliitikot haluavat valtaosin tekohengittää nykyistä järjestelmää. Tämä onnistuu vain siirtämällä valtaa euroopan unionin johdolle. Taloustieteilijät haluavat muuttaa järjestelmää. Nämä korkeasti koulutetut ihmiset ovat jakaantuneet pääosin kahteen koulukuntaan.

Ensimmäinen koulukunta on sitä mieltä että markkinoita ei pitäisi säädellä mitenkään. Rahamarkkinat tulisi olla täysin vapaat ilman että mikään instanssi kontrolloi asioita mitenkään.

Toinen koulukunta saarnaa kontrollin lisäämistä markkinoille. Kontrollointi vaatisi keskitettyä suunnittelua jolloin valtaa pitäisi keskittää jollekin instanssille euroopassa.

Itse en oikein pidä kummastakaan ajatuksesta. Täysin kontrolloimattomassa tilanteessa väärinkäytökset lisääntyvät koska ihminen on ahne luonteeltaan. Reilu peli katoaisi markkinoilta täysin. Kontrolloidussa tilanteessa euroopan mittakaavassa valtioiden oma päätäntävalta omista asioistaan keskitettäisiin itseasiassa jollekin euroopan neuvostolle tai sen osalle. Malli olisi tuttu Neuvostoliitosta. Syntyisi Euroopan neuvostoliitto. On jopa vilauteltu että olisi jonkinlainen talouskansleri joka voisi määrätä sanktioita jäsenmaille. Tällöin meillä olisi käsissämme euroopan keisari.

Suomalaiset lehdet kirjoittelevat ankarin sanankääntein muukalaisvihasta ja rasismista. Onko tuo nyt ihme että vastavoima syntyy kun hallitus ajaa aktiivisesti Suomen tasavaltaa kohti euroopan liittovaltiota. Uskon että moni sota-ajan nähnyt ihminen kääntyy haudassaan seuratessaan tätä tilannetta.

Omalta kohdaltani voin todeta että uskollisuuteni kuuluu Suomen tasavallalle ja että euroopan liittovaltiota en tule koskaan palvelemaan. Toivottavasti joku muukin jakaa tämän tunteen vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti