sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Puhetta päihteistä.

Howdy.

Ihanaa ettei taaskaan saanut nukuttua kunnolla. Palkitsevaa mennä nukkumaan ja herätä puolen tunnin välein. Unen laatu on pitkään ollut vähintäänkin kyseenalaista. Unta ei usein riitä sen huonosta laadusta riippumatta pidempään kuin 0740 asti. Aika ei näytä olevan riippuvainen siitä kuinka pitkään on hereillä. Aika näyttää miten pitkään tästä vielä saa nauttia. Kukapa haluaisikaan saada nukutuksi kunnolla.

Tässä muutaman päivän aikana olen tutustunut suomalaiseen huumausainepolitiikkaan. Lisäksi etsin ja myös löysin tietoa kansainvälisistä tutkimuksista ja huumausaineiden aiheuttamista ongelmista maailmalla. Ajattelin kirjoitella nyt huumausainepolitiikasta.

Aloitetaan siitä että päihteitä on käytetty ihmiskunnan historiassa ainakin viimeiset 10 000 vuotta. Jopa eläimet käyttävät päihteitä. Muunmuassa Poro syö mielellään kärpäs-sieniä jossa oleva Muskimoli, joka on psykoaktiivinen yhdiste, antaa miellyttävät sävärit. Porojen kanssa vuosisatoja ellei jopa vuosituhansia eläneet lappalaiset käyttivät myös kärpäs-sientä. Hieman erikoisella tavalla tosin.

Maailman yleisin päihde tänäpäivänä on alkoholi. Sitä käytetään kaikkialla. Ei ole paikkaa jossa ei päätä pistettäisi sekaisin alkoholilla. Alkoholi on verrattain uusi päihde. Erilaisia mietoja alkoholijuomia on ollut ainakin antiikin ajasta lähtien, mutta useamman lähteen mukaan väkeviä juomia alettiin valmistaa vasta 1100-luvulla.

Alkoholi ja siitä seuraavat sairaudet tai tapaturmat tappoivat vuonna 2009, 2954 ihmistä suomessa (Päihdetilastollinen vuosikirja 2010). Lähes joka neljännessä liikennekuolemassa on mukana rattijuoppo (Liikenneturva.fi 2008). Alkoholin suurkuluttajia Suomessa arvioidaan olevan 300 000 - 600 000 henkilöä (Päihdetilastollinen vuosikirja 2010).

Suomalaisten alkoholiasenteet ovat tiukentuneet viime vuosina. Ikärajoja ja hinnan korotuksia pidetään pääosin oikean suuntaisina. Jotain kuitenkin suomalaisesta mentaliteetistä kertoo seuraavat tiedot.

Tammikuussa 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan, 93% haastatelluista suomalaisista on sitä mieltä, että väkeviä juomia tulee saada vain alkosta. Vahvan oluen kohdalla osuus on 67% ja viinien 56%. Kuitenkin 88% oli sitä mieltä että keskiolutta tulee saada elintarvikeliikkeistä (Päihdetilastollinen vuosikirja 2010).

Perus suomalainen ihminen juo päänsä solmuun keskioluella. Näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan. Ei ole kauaa kun lehdessä uutisoitiin miten Venäjällä ei pidetä keskiolutta edes alkoholina. Sitä juodaan kuin vettä vaan ja sitä saa yötä myöten kioskeista. Eikös äskeisestä taulukosta paista läpi hieman sama asia? Mitäpä sitä nyt alkosta hakemaan viinaa kun voin ostaa keskiolutta samalla kun ostan makkarapaketin.

Eivät ole suomalaiset sen parempia. Tämän lisäksi suomalainen on vielä niin vanhoillinen ja typerä että haluaa tietoisesti antaa valtiolle monopolin alkoholikaupassa. Suomalaisen kaksinaismoralismin aarre on aina ollut Alko. Iljettää pelkkä ajatuskin.

Viinasta on turha jatkaa pidempään. Kuitenkin on hyvä vielä tähän mainita eräästä tutkimuksesta ja sen mukana tehdystä listauksesta.

 Britannian parlamentin alainen, Science and technology commitee, on laatinut tutkimustensa perusteella listan aineiden haitallisuudesta ihmiselle. Ensimmäisenä vaarallisin. Tässä se lista nyt on:

1. Heroiini
2. Kokaiini
3. Barbituraatit
4. Metadoni
5. Alkoholi
6. Ketamiini
7. Bentsodiatsepiini
8. Amfetamiini
9. Psilosybiini
10. Tupakka
11. Buprenorfiini
12. Kannabis
13. Päihteenä käytettävät liuottimet
14. DOM
15. LSD
16. Metyylifenidaatti
17. Anaboliset steroidit
18. GHB
19. Ekstaasi
20. Alkyylinitriitit
21. Khat

Kuten näkyy, on alkoholi todella kovien aineiden seurassa viiden pahimman aineen joukossa. Huumausaineista monet, kuten ekstaasi, on aikanaan tehty niin hyvin ja niin toimivaksi että fyysistä riippuvuutta ei käytännössä synny. Khat on puhdas luonnontuote. Kannabis on luonnontuote. Ainoa mikä nämä aineet tekee vaaralliseksi on se tosiasia, että rikolliset hallitsevat bisnestä. Koskaan et voi tietää mitä ostat ja käytät. Kukaan ei valvo tuotteiden laatua ja sisältöä. Luulet ostavasi ekstaasia ja ostatkin puhtaan amfetamiinitabletin. Monesti olen kuullut tutuiltani että kannabiksen sekaankin on eksynyt jotain merkillistä mikä saa pään menemään ennenkuulumattomalla tavalla sekaisin. Toki en väitä etteikö kaikilla päihteillä pelaaminen olisi vaarallista. Voihan sitä saada perunalastuistakin syövän!

Nyt kun ollaan päästy huumausaineisiin niin puhutaanpa niistä sitten hetki. Nythän on sitten tärkeää lukijan ymmärtää että minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia huumausaineista. Alkoholista on sitäkin enemmän. Kaikki huumeisiin liittyvä tieto on peräisin internetistä ja/tai kuultua tietoa.

Huumausaineet ovat Suomessa aivan saatanan kiellettyjä. Silti suomeen tuodaan huumeita kenties enemmän kuin koskaan ennen. Ja eihän huumeita kannata tuoda jos kukaan ei niitä osta. Lisäksi internetistä löytyvien ohjeiden avulla saa valmistettua kotioloissa erilaisia huumausaineita kaupasta tai apteekista saatavin välinein. Näistä aineista moni onkin sitten todella kovan luokan aineita. Mainitaan nyt esimerkiksi Kodeiini joka kuuluu opiaatteihin ja Dekstrometorfaani joka niinikään kuuluu opiaatteihin.

Eri lähteistä keräämieni tietojen mukaan suuri osa opiaatteja käyttävistä ihmisistä aloittaa juuri näillä kahdella aineella eikä kannabiksella kuten yleensä luullaan. Kannabiksen ostaminen vaatii kanssakäymistä rikollisten kanssa kun taas äsken mainittuja kovia aineita saat tehtyä kotona yksinkertaisin välinein laillisesti ostettavista raaka-aineista. On sanomattakin selvää että yllä mainitut opiaatit yhdistettynä nuoruuden vimmaan ja suomalaiseen alkoholikulttuuriin ovat tuhoisa yhdistelmä.

Kaikkien suureksi yllätykseksi huumevierotukseen hakeutuneista 61% mainitsee ongelmakseen vähintään kolme päihdettä. Sekakäyttö on siis suurimpana ongelmana. Huumeasiakkaista 55% ilmoittaa käyttävänsä opiaatteja. Yleisimmin aineena on Buprenorfiini eli tuttavallisemmin Subutex, noin 33% tapauksista. Toisena suurena yksittäisenä aineena on edelleen tuttu ja turvallinen Amfetamiini. (Päihdetilastollinen vuosikirja 2010)

Kolme suurinta ongelmaa maassamme päihteiden saralla on Alkoholi, sekakäyttö ja kovat huumeet. Alkoholin vaikutuksen alla tehty rikollisuus lasketaan kymmenissä tuhansissa tapauksissa vuosittain. Huumausaineisiin liittyvä rikollisuus keskittyy lähes yksinomaan omaisuusrikoksiin. Väkivaltarikos johon liittyy huumausaine on todella harvinainen vaikka joko voisi toista väittääkin. Sen sijaan viinapäissään väkivaltaa harrastetaan isolla kädellä.

Minä en ole mikään hippi jonka mielestä kaikkia aineita pitäisi saada vapaasti. Olen hippi jonka mielestä huumausainepolitiikan pitäisi olla vastuullista mutta avointa. Suomalainen yhteiskunta ei kärsisi siitä että valtio alkaisi alkoissa myymään myös kannabista sitä haluaville. Verotuloja tulisi lisää. Huumaisaineisiin liittyvä rikollisuus ei todennäköisesti vähenisi koska se liittyy lähes aina koviin huumeisiin.

Kannabista tuodaan suomeen enemmän kuin milloinkaan. Sen saatavuus on parempi kuin koskaan. Jos takavarikoiden määrät kasvavat vuosi vuodelta niin kuinka paljon sitä silloin tulee viranomaisten ohi maahan? Lisäksi meillä on kasvattajia kotimaassakin. Jopa suomalaisessa luonnossa on saatu kannabis kasvamaan. Rikolliset käärivät tästä hommasta verottomat tulot itselleen. Rahat eivät todennäköisesti jää suomeen.

Niin kauan kun miedot huumausaineet ovat laittomia niin kukaan ei pidä kansalaisten puolta rikollisia vastaan. Kukaan ei valvo laatua. Kukaan ei uskalla ilmoittaa poliisille jos jotain vaarallista ainetta liikkuu koska siitä joutuu itse kuseen. Suomalainen lainsäädäntö ei tunne eroa mietojen ja kovien huumeiden välillä. On vain huumausainerikos, mallia normaali ja törkeä, sekä huumausaineen käyttörikos. Riippumatta siitä pureskeletko Khattia vai vedätkö kokaiinia nenään. Tämäkin on naurettava epäkohta.

Armoitettujen lainsäätäjiemme kantahan on selvä. "Ne ovat niin vaarallisiakin ja aivan erityisesti ne ovat kiellettyjä." Kannabiksen käyttöön ei ole kukaan ikinä todistettavasti kuollut. Aineiden epäpuhtaudet ja se että ihmiset pelkäävät soittaa apua rangaistuksen pelossa ovat syyt mitkä tappavat. Viina on se joka tappaa. Tupakka tappaa. Huumeetkin tappaa. Milloinka baarissa olet nähnyt jotain ihmistä hirveästi kiinnostavan että keskikalja voi tappaa?

Päihteitä on käytetty aina ja tullaan aina käyttämään ovat ne laillisia tai ei. Ja tarkoitan myös että huumeet ovat tulleet jäädäkseen myös suomeen. Se on nyt valtion johdosta kiinni haluaako se pitää huolta kansalaisistaan ja ottaa huumausaineiden osalta mietojen aineiden bisneksen omiin käsiinsä vai antaako se rahojen virrata muualle. Suomalaiset poliitikot ovat tosin siinämäärin munattomia vätyksiä että mitään radikaalia ei tule tapahtumaan. Siitähän voi vaikka joutua kuseen. Resursseja kyllä varmasti otetaan pois mielenterveys-, vanhus- ja päihdetyötä taas kun vaalit ovat ohi.

Tutustukaa ihmeessä wikipedian päihde kirjoitukseen
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4ihde

ja Päihdetilastolliseen vuosikertomukseen
http://www.stakes.fi/FI/tilastot/aiheittain/Paihteet/Paihdetilastovuosikirja.htm

Lisäksi suosittelen lämpimästi tutustumaan erilaisiin aineisiin ja niiden ominaisuuksiin internetin ihmeellisessä maailmassa. Omaa katsantokantaa ainakin avarsi valtavasti kun ymmärtää millaisia aineet ovat ja mihin ne vaikuttavat. Lisäksi lukemani perusteella osa huumausaineita käyttävistä ihmisistä on yllättävän fiksuja ihmisiä. Fiksumpia kuin minä esimerkiksi.

Ja sitten vielä. Mitä suomen ahh niin ihanaan lainsäädäntöön tulee.

Kukaanhan ei ole koskaan ajanut ylinopeutta!? Eihän? ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti