tiistai 5. huhtikuuta 2011

Ihmisen aika on ohi.

Maailma on merkillinen paikka. Tieteen keinoin on pyritty hallitsemaan valtavaa kaaosta jota ei ole tarkoitettu hallittavaksi.

Ensiksi tuli maailmalle, on se sitten jonkun jumaluuden tai evoluution ohjaama kaaos, mieleen rakennella erilaisia pieniä organismeja. Suuruuden hulluus ajoi kuitenkin eteenpäin ja lopulta meriin, joita maailmassa oli ja on edelleen hyvin paljon, syntyi suurempia ja suurempia otuksia.

Lopulta piti sitten maallekin kehitellä jotain. Taas aloiteltiin pienestä. Lopulta kehitettiin maan ja taivaan haltioiksi dinosaurukset.

Maan ensimmäiset todelliset valtiaat olivat suuret matelijat. Huippunsa tämä kehittely saavutti todellisten jättiläisten kävellessä maalla Liitukaudella. Dinosaurukset eivät olleet erityisen fiksuja otuksia. Miksi olisi tarvinnut olla? Valtava koko ja voima pitivät huolta että kukaan ei pystynyt uhkaamaan niitä. Kun ylivalta näytti lähtevän käsistä, ilmestyi asteroidi joka pyyhkäisi kaikki dinosaurukset pois maan päältä. Sattumaa, kohtaloa vaiko suunniteltua? Kuka tietää. Kukaan ei voi käsittää kaaosta.

Seuraavaksi kokeiltiin olisiko nisäkkäistä hallitsemaan maailmaa. Paleogeenikaudella hallitsivat valtavan kokoiset nisäkkäät. Ne eivät kuitenkaan saaneet samanlaista ylivaltaa kuin saurukset. Kuitenkin oli selvää kuka hallitsee. Kunnes Neogeenikaudella ilmestyi ensiksi apinoita. Ja lopulta ihmisen välittömiä edeltäjiä, kunnes kauden lopulla nykyihminen ilmestyi eurooppaan.

Ihminen on uusi maailman valtias. Evoluutio, tai mikä nyt sitten ikinä tätä kaaosta ohjaakaan, oppi aikojen saatossa, että voimalla ei välttämättä hallita kaikkea. Se kehitti ihmiselle ennen näkemättömän älyn. Ihminen pystyy käyttämään luonnonvaroja hyväkseen rakentaakseen mitä erilaisempia laitteita ja välineitä.

Ensin ihminen oli riippuvainen luonnosta. Aivan kuin muutkin eläimet. Ihminen käytti luonnonvaroja mutta vain sen verran mitä hän tarvitsi elääkseen. Nyt ihminen on unohtanut oman paikkansa. Ihminen on unohtanut oman yhteytensä luontoon. Eipä ollut ihminen valmis käyttämään suunnatonta valtaansa vastuullisesti. Toivoakseni maailma ei tee samaa virhettä uudestaan.

Millä tavalla kaaos pyyhkäisee meidät? Kuka hallitsee seuraavaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti