lauantai 23. heinäkuuta 2011

Vaaralliset ovat ajat, kun vapauden loppu häämöttää edessämme.

Terrorismi, tuo sodan viheliäinen äpärälapsi, on tullut jäädäkseen myös eurooppaan. Eikä pelkästään euroopan ytimeen, vaan myös kaukaiseen pohjolaan.

Eilen Norjan pääkaupungissa Oslossa räjähti ainakin yksi räjähde keskellä hallintokorttelia. Kohteena lienee ollut pääministerin toimipaikka ja hallintorakennukset näin yleensä. Vastuun iskuista otti islamistinen ääriliike. Syyksi iskuihin mainittiin mm. jumalanpilkka ja osallistuminen Afganistanin sotaan.

Puoli maailmaa kiirehti perinteiseen tapaan tuomitsemaan iskut ja jeesustelemaan miten kauhea paikka tämä maailma on. Samaan aikaan sosiaalidemokraattisten nuorten kesäleirillä vedettiinkin jo liikkuvat taakse ja aloitettiin lahtaamaan nuoria. Tämän teon tekijänä otettiin kiinni 32-vuotias norjalaismies, jolla on vahva äärioikeistolainen tausta.

Toki on hirveää että sivullisia ihmisiä kuolee ja haavoittuu tällä tavoin. Silti pitää ymmärtää että köyhät maat ovat aina käyneet ja tulevat aina käymään  sotaa epäsymmetrisin menetelmin. Ei köyhällä maalla ole mahdollisuuksia taistella modernia suurvaltaa vastaan mitenkään muuten kuin pyrkimällä rikkomaan sen kansalaisten moraali tavalla tai toisella. Tämä saavutetaan vain viemällä taistelu vihollisen omalle maalle. Tässä tapauksessa se tarkoittaa valitettavasti pommi-iskuja.

Suomalaiset kaukopartiot polttivat toisen maailmansodan aikaan kyliä vihollisen selustassa. Miinoittivat teitä ja junareittejä sekä tekivät tien varsilla väijytyksiä. Partiot sieppasivat vankeja ja jättivät heitä kuultuaan harhailemaan metsiin oman onnensa nojaan. Näin siis virallisen totuuden mukaan. Kun mietitään omalle kohdalle tilanne jossa vangin vapauttaminen johtaa lähes varmasti hälytykseen selustajoukoissa ja takaa-ajoon, tulee väistämättä mieleen että ehkäpä vanki olisi parempi eliminoida oman partion ja tehtävän turvallisuuden takia.

Näin siis suomalaisetkin ovat tukeneet omaa sodankäyntiään tavallaan epäsymmetrisin menetelmin. Täysin hyväksyttyjä menetelmiä kun niitä sovelletaan itse. Tänäänkin jossain päin maailmaa länsivaltojen erikoisjoukot suorittavat häikäilemättömän iskun johonkin kohteeseen käyttäen äärimmäistä väkivaltaa tai kenties kaukolaukaistavia räjähteitä. Kukaan ei älähdä kun on niin sanotusti hyvien puolen operaatio.

Erkki Tuomioja lausui haastattelussa Norjan tapahtumien jälkeen että Suomen turvallisuustilanne on arvioitava uudestaan. Saman tien menivät kylmät väreet pitkin selkää. Onko tässä nyt poliitikoille paikka ajaa läpi Suomen patriot act?

9/11 jälkeen Yhdysvalloissa ajettiin läpi surullisen kuuluisa Patriot act joka antoi viranomaisille vallan hyvin heppoisin perustein ottaa kiinni ihmisiä ja suorittaa etsintöjä ihmisten koteihin. Kansa oli peloissaan ja myöntyi mukisematta. He antoivat samalla suuren osan yksityisyyttään pois. Valtiovaltaan ei ole luottaminen.

Toivottavasti Suomalaiset eivät ole yhtä tyhmiä kuin Yhdysvaltojen kansalaiset jotka antoivat todellisen hölmön tölväyksen tapahtua. Toivottavasti Suomessa viranomainen joutuu jatkossakin ensin kasaamaan näyttöä ennenkuin voi tulla kenenkään kotiin penkomaan. Länsimaissa vapaus on viime vuosina kokenut valtavaa inflaatiota. Ihmiset luottavat liikaa päättäjien hyvään tahtoon. Unohtavat että hekin ovat vain ihmisiä. Ja ihminen on peto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti